Zoals je hebt kunnen lezen wist ik niet goed wat ik nou toch wilde met ‘Yoga bij kanker’. Bij ‘Yoga’ denk je misschien aan wat lichamelijke oefeningen en het heeft iets met ademen te maken en het is ook nog een beetje spiritueel.

Maar ‘Yoga’ is meer dan dat. En op het moment dat ik dat door had, kon ik deze site en mijn passie echt vorm gaan geven.

‘Yoga’ ist sanskriet:

योग

Één van de vertalingen van ‘Yoga’ is verbinding. Het klinkt misschien vreemd als ik stel, dat je met alles en iedereen verbonden bent. Ik noem graag een paar voorbeelden:

  1. Je bent verbonden met je ouders. Voor velen lijkt dat logisch.
  2. Je bent en blijft verbonden met je broers en zussen.
  3. Je bent verbonden met iedereen om je heen, zowel vrienden, mensen waar je het goed mee kunt vinden, maar ook die irritante collega en je chagrijnige werkgever.
  4. Je bent verbonden met je lijf – van top tot teen. Ook al zit je onderrug steeds te zeuren en voelen de schouders gespannen.
  5. Je bent verbonden met je diepste emoties en het binnenste van je ziel.

Als je de diagnose kanker krijgt, is een deel van de verbinding met jezelf verbroken. Je wilt het deel met de tumor liever kwijt. En velen met je. Dit kan zich uiten door de verantwoordelijkheid bij de medici te leggen of voor je leven te strijden.

Zowel de asana’s als ook de pranayama’s helpen je de verbinding met de tumor – dus een deel van je geheel – te herstellen. Mij heeft dit rust gegeven.

 

Rust door verbinding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *