Loodzwaar, maar beloftevol: nieuwe kans voor een borstkankerbehandeling

Dat doen we nooit meer, zeiden oncologen collectief over een beloftevolle maar loodzware borstkankerbehandeling toen onderzoeksdata verzonnen bleken. Maar een Amsterdamse specialist bleef geloven dat een groep patiënten er baat bij kan hebben.

21 oktober 2017

Patiëntenorganisatie hoopt kankermedicatie goedkoper te maken door te kopiëren

De patiëntenorganisatie Inspire2Live wil dure kankermedicatie, waar nu nog patent op rust, laten namaken en voor een fractie van de huidige prijs beschikbaar stellen. Door welbewust het patentrecht te schenden, hoopt Inspire2Live een proefproces uit te lokken. Waarschijnlijk stappen getroffen farmaceuten namelijk naar de rechter. ‘Wij willen een proefproces, zodat de rechter kan bepalen wat belangrijker is: het recht op zorg en gezondheid of het patentrecht’, aldus Peter Kapitein, de drijvende kracht achter de actie.

4 oktober 2017

‘Vingerafdruk’ van kanker biedt kansen voor gerichte behandeling en medicatie

Utrechtse onderzoekers reconstrueerden met zogenoemde ‘kweekdarmpjes’ de erfelijke oorsprong van tumoren. Dat biedt kansen voor een gerichtere behandeling en de ontwikkeling van nieuwe medicijnen.

18 september 2017

Kwart van zware rokers sterft voor 65ste, maar stoppen loont

Ongeveer een kwart van de zware rokers overlijdt voor zijn 65ste verjaardag, tegenover 7 procent van de niet-rokers. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS en het Trimbos Instituut dat vrijdag wordt gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Mensen die meer dan twintig sigaretten per dag roken, blijken gemiddeld 13 jaar korter te leven dan niet-rokers.

15 september 2017

Speciale ‘pen’ voor chirurgen zou kanker binnen 10 seconden kunnen ontdekken

Kanker diagnosticeren kan binnenkort mogelijk sneller en nauwkeuriger. Amerikaanse onderzoekers hebben namelijk een nieuw instrument ontwikkeld. Hiermee behalen artsen veel tijdswinst en wordt het gezonde weefsel minder beschadigd.

7 september 2017

Zelfhulp-goeroe Louise Hay op 90-jarige leeftijd overleden

De Amerikaanse Louise Hay, de koningin van het zelfhulpboek, is gisteren op 90-jarige leeftijd in haar slaap overleden. Ze was een van de bestverkopende auteurs uit de geschiedenis en had bovendien een enorme invloed op het spirituele landschap in de Verenigde Staten en West-Europa.

31 augustus 2017

Hippiedieet tegen darmkanker

De hippies hadden het nog niet zo slecht bekeken met hun macrobiotische eetgewoonten. Een dieet met weinig vlees, veel bruine rijst en peulvruchten vermindert de kans op darmkanker aanzienlijk.

5 augustus 2011

Minder stress bevordert genezingsproces kanker

Wanneer kankerpatiënten beter met stress leren omgaan, heeft dit positieve gevolgen voor hun genezingsproces. Waar stress de groei van zogehete telomeren afremt vergroot ontspanning de overlevingskans van patiënten aanzienlijk.

4 april 2011

Overlevingskans kanker kleiner bij depressie

…Een depressie kan invloed hebben op de hormonen of het immuunsysteem, wat de tumorgroei in de hand zou helpen. Er wordt ook niet uitgesloten dat een depressie een dermate hoge uitwerking heeft op het gedrag van de patiënt, dat het de levenslengte aantast…

14 september 2009